ponedeljek, 6. junij 2011

Jadrnice leta 2010/2011

Kljub krizi v gospodarstvu, predvsem na finančnih trgih, ki je zaustavljala podjetja tudi v jadralski industriji so nekatera jadralska podjetja z inovativnimi idejami in novimi jadrnicami predstavljala dobre finančne rezultate. Spletna stran in revija Yachtingworld.com je kot že nekaj let zapored tudi tokrat podelila priznanja jadrnicam, ki so jih presenetila. To so jadrnice, ki so poleg dobrih rezultatov na testih imele tudi dober odziv trga (pri nakupih in zadovoljstvu). Ponosno lahko objavimo, da se je na mesto odlikovanih jadrnic uvrstila tudi jadrnica slovenskega proizvajalca elan - Elan 350.

Jadrnica Elan 350 ima zelo nenavadno obliko. Ostre poteze in precej ravno dno omogočajo jadrnici drsenje na vodi brez večjega upora in posledično lahko sama jadrnica tudi zaglisira. Kratka jadrnica, ki ima kljub sorazmerno majhni dolžini dva krmilna kraka in širok cockpit. Jadrnica dosega zavidljive hitrosti in je zabavna tudi za izkušene jadralce, ki mislijo, da jih nič ne more presenetiti. Jadrnica, ki je res zasluženo dobila priznanje jadrnice leta 2010/2011 v kategoriji Performance Cruiser.
Prestižni naziv jadrnice leta  2010/2011 v kategoriji Familly cruiser je tokrat pripadel Jeanneau Sun Odyssey 409. Jeanneau je med drugim izdelal tudi jadrnice Jeanneau Sun Odyssey 32, ki na zelo majhnem prostoru elegantno združje luksuz in športnost. Medtem, ko je pri jadrnici Sun Odyssey 409 v ospredju predvsem prostor, luksuz za 6+2 osebe na sami jadrnici. Jadrnica je primerna tudi za daljša potovanja/charterje.
Zanimivo pa je, da tokrat ni bilo med jadrnicami leta jadrnic podjetja Bavaria. Kljub izjemnim designarjema slovenskega porekla J&J Design tokrat nobena jadrnica ni dobila laskavega naziva. Kot uteho se lahko pohvalijo, da so lansko leto dobili priznanje zv razredu Cruiser Yacht - za jadrnico Bavaria 32.
V razredu luxury yacht je bila zmagovalka XC38 -in v special yacht jadrnica Safier 23.
Nasldenjo leto pa pričakujemo, da se bo zopet uvrstila kakšna jadrnica slovenskega podjetja iz Begunj. Na primer Elan 210, ki že žanje uspehe po različnih sejmih

Ni komentarjev:

Objavite komentar