nedelja, 13. februar 2011

Jadrnica - katamaran Plastiki

Ste morda že slišali za jadrnico - katamaran Plastiki? Če še niste naj vam povem, da je Plastiki eden izmed najbolj znanih katamaranov. Mere dvotrupne jadrnice, katamarana so: dolžina osemnajst metrov in širina sedem metrov. Mere ga ne naredijo drugačenga od navadne jadrnice - katamarana. Velika razlika, pa je da sta trupa jadrnice Plastiki narejena izključno iz 12.500 uporabljenih plastenk za pijačo. Ja, prav ste slišali. Katamaran vsebuje, kot bistveno plovno sestavino, vzgon iz 12.500 prej uporabljenih, navadnih, steklenic za Coca-Colo v velikosti dveh litrov.



Sam projekt izgradnje jadrnice/katamarana in prečkanja Pacifiškega oceana pa si je idejni vodja Thor Heyerdahl zamislil, ker je želel upozoriti na problem posega človeka v okolje. Predvsem onesnaževanja in odmetavanja odpadkov po celem svetu. Tako so tudi med plovbo, ki se je začela marca in končala avgusta obiskali tudi nekaj izmed najbolj umazanih predelov v Pacifiškem oceanu, ki je polno odpadkov. Katamaran Plastiki je vodila posadka desetih članov, sproti pa so si zapisovali podatke o plovbi in koliko smeti so predelali oziroma pojedli. Zanimiv je tudi sam podatek, da naj bi med plovbo prepotovali 11.000 milj in to v času 3072 ur. Grozljiv pa je podatek, da so v tem času porabili 7,7 miljard plastičnih steklenic in to samo v Združenih državah Amerike.

Na podlagi omenjenih podatkov bi se lahko vsak zamislil. Jadrnica je dosegla svoj cilj z izpostavljenostjo problema. Sedaj pa je na nas, da poskrbimo, da se bo kaj zgodilo tudi na pordočju ekologije

Ni komentarjev:

Objavite komentar