torek, 15. februar 2011

Jadrnice in veljavni predpisi

Najem jadrnice se priporoča, ker se ob nakupu jadrnice potrebno prebrati in seznati s kar nekaj predpisi in zakoni, ki urejajo ta področja. V tem članku vam bomo predstavili nekaj predpisov, ki se boste srečevali v povezavi z nakupom ali najemom jadrnice. Seveda pa to niso vsi veljavni predpisi, ki pa jih je potrebno pred nakupom oziroma najemom preveriti.
Pri nakupu jadrnice je potrebno preveriti, da sama jadrnica ni obremenjena s hipoteko in da se le-ta ne prenese na nas, kot novega lastnika. V primeru, da kupujemo rabljeno jadrnico je potrebno samo jadrnico dobro preveriti. Jadrnica se prodaja po principu videno-kupljeno in se kasneje ne moremo pritoževati nad stvarmi, ki jih nismo opazili pri nakupu. Za prepis lastništva lahko izpolnimo standardno pogodbo priporoča pa se strokovna pomoč, ki asistira pri prepisu jadrnice. Ob nakupu nove jadrnice, pa preverimo kakšni so pogoji v pogodbi in kaj nam zavaruje predplačilo.



Najem jadrnice ali Čarter pogodba je pogodba, ki jo podpišemo, ko se odločimo za najem jadrnice. Tudi to pogodbo skrbno preberemo in preverimo kakšne so naše obveznosti do izpolnjevanja pogodbe. Kakšne so tudi sankcije, če odstopimo od najemne pogodbe oziroma se členov ne držimo. Stroški, ki nastanejo iz lastne malomarnosti so v večini čarter najemnih pogodbah opisani in so stošek najemojemalca. Če želimo oddajati svojo jadrnico v najem se prej posvetujemo z zavarovalnim agentom in pravnikom, ki nam pomaga sestaviti pogodbo.
Zavarovanje je stvar, ki se vam splača in je tudi obvezno. Zavarovanje jadrnice se vam splača urediti pri posredniku, ki vam lahko dodatno svetuje kaj se vam splača zavarovati. Preverite še različne ponudnike zavarovanj, ker sama zavarovanja jadrnice lahko odstopajo od ponudnika do ponudnika.
Pametno je podpisati še pogodbo za privez jadrnice. Če pa se nam slučajno zgodi, da smo priča oziroma udeleženci v trčenju in reševanju je potrebno vse to podrobno dokumentirati in kasneje predati dokumente zavarovalnici, kjer je zavarovana jadrnica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar