torek, 6. marec 2012

Največje jadrnice: Malteški Sokol (Maltese Falcon)

Ime največje jadrnice je v lasti trojambornice, ki se imenuje Malteški Sokol oziroma v originalu Maltese Falcon. Jadrnica meri v razdaljo 88 metrov, kar je približno ista dolžina kot, le bi postavili 7 povprečnih jadrnic v dolžino (s tremi kabinami).

Prvo mesto največje jadrnice včasih podeljujejo tudi jadrnici Eos (2006), ki je sicer daljša jadrnica, vendar ne v nivoju vode - water line. Eos meri v dolžino 92,92 metra, v vodni liniji pa 83 metrov. Eos ni tako moderna in nima tako impozantnega designa, kot ga ima Malteški Sokol.



Jadrnica Maltese Falcon ima 15 kvadratnih jader (5 na jambor) spravljenih v jamborju. Jadra se samodejno odvijejo in pospravijo v šestih minutah. Jadrnico se upravlja z računalnikom in jo lahko nadzira in vodi ena sama oseba. V primeru brezveterja ima dva motorja z 1.300 KW, ki razvijeta hitrost do 40 kilometrov na uro. Jadrnica je v letu 2009 zamenjala lastnika. Takrat se je prodala za ceno 60 miljonov funtov, kar je nekaj več kot 72 miljonov evrov.

Trenurno se pri podjetju Perini Navi Italy razvija nov Malteški Sokol, ki bo dolg okoli 110 metrov in bo tako daljši od trenutnega Malteškega sokola. Dosegal pa naj bi tudi višje hitrosti in boljše jadralne prednosti od trenutne jadrnice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar