četrtek, 9. februar 2012

Slovenski jadralec, ki je podrl dva svetovna rekorda...

Na žalost je tukaj potrebno dodati skoraj. In verjetno ste tukaj že pravi jadralci ugotovili, da gre za Slovenca, ki mu je malo zmanjkalo, da bi dosegel nemogoče, legendo slovenskega jadranja Jureta Šterka.
Jure si je zadal cilj prejadrati okoli sveta brez postankov z izjemno malo jadrnico za tak podvig, jadrnico, ki je merila v dolžino samo 9,27 metrov. Če se v letu 2009 ne bi zgodila tragedija bi postal Jure Šterk najstarejsa oseba, ki je objadrala svet (81 let) z najmanjšo jadrnico, ki na poti okoli sveta ne bi imela niti enega postanka.

Jadralec je pot s svojo jadrnico Lunatic podrobno opisoval v ladijskem dnevniku vključno z opravljeno potjo, vremenskimi razmerami, različnimi obroki in posebnostmi tistega dne. Ladijski dnevnik je zbral njegov sin in jih natisnil v knjigi "Dnevnik zadnje plovbe". Knjiga je zanimiva za branje ne samo jadralcem ampak tudi vsakemu, ki ga zanimajo ekstremni dosežki. Morda se osebi, ki jadra po Jadranskem morju ta pot ne zdi tako impresivna vendar gre tukaj za več metrske valove, ki dosežejo tudi do 10 metrov in jadrnico premetavajo kot snežinko v viharju. 

Pomembno je omeniti tudi da je bil Jure na jadrnici sam in se je z vsemi problemi moral spoprijeti brez pomoči drugega. Je bil pa Jure vseeno družaben človek in v kolikor je bila možnost, je po radiju z veseljem govoril z vsakomer.

Več o poti si preberite  knjigi, ki bo definitivno na vas pustila pečat in vas spodbudila na pot k novi avanturi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar