torek, 10. april 2012

Slabe vremenske razmere na jadrnici


Preden se odpravimo jadrat ali kamorkoli z jahto je potrebno preveriti vremenske razmere za ves čas, ko bomo na odprtem morju in za vsa področja kjer bomo pluli. Tako nas ne bo šokirala kakršnakoli hitra sprememba vremena.

Če pa se že vreme hitro spremeni pa je potrebno preučiti situacijo in nanjo tudi primerno reagirati. V primeru, da se vreme močno poslabša je potrebno čim prej varno priti v marino ali kakršnikoli podobni zavarovani pristan. Ob spremembi vremena na slabše lahko postanejo valovi precej visoki in onemogočajo varno jadranje. Taki valovi lahko povzročijo tudi probleme pri pristajanju, če pristanišče ni dovolj dobro zaščiteno.



Še večji problem pa je, če nas na odprtem ujame nevihta. Poleg vetra in valov so tukaj še strele. Strele iščejo najkrajšo pot med nebom in tlemi. Glede na to, da smo sredi morja z jadrnico je kar velika verjetnost, da strela zadane jambor. V tem primeru naj bi jadrnica delovala kot faradejeva kletka, elektrika pa naj ne bi poškodovala elektronike na jadrnici. Izkušeni jadralci v primeru nevihte in strel shranijo vso elektroniko v pečico, kjer so vse zadeve še dodatno zaščitene.

Vsekakor je prvo pravilo, ko se znajdete v neprijetni situaciji, da ohranite trezno glavo. Reagirajte premišljeno in naj vas vodijo izkušnje. Pred izplutjem iz marine pa vsekakor preverite vremensko napoved. Če ste dalj časa zunaj marine poslušajte vremensko napoved preko VHF postaje, kjer so dnevno objavljene. Pri sedanji tarifah telefonskega gostovanja lahko preverite tudi vremensko napoved preko spletnih servisov, kjer so vremenske napovedi še bolj aktualne in izdane za točno določeno lokacijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar