nedelja, 23. januar 2011

Oblačila za na jadrnico (slabo vreme)

Na jadrnici je najpomebneje, da ostanete suhi in ohranjate telesno toploto. Česar pa se večina jadralcev, predvsem ljudi, ki so prvič na jadrnici ne drži. Predvidevajo, da sredi poletja ne more biti tako mraz, da bi jih lahko zeblo. Včasi se zgodi, da na plaži v zalivu ne piha in tako čutimo samo moč sonca. Ko pa se odpravimo na odprto morje začne močeneje pihati in nas kar hitro lahko začne zebsti, posebej če nismo pravilno oblečeni.
Za na jadrnico se priporoča, da se posebej za slabo vreme, dobro predpripravo obleke. Ob koži je priporočljivo nositi spodnje perilo, sestavljeno iz materiala, ki odvaja vlago in zadrži toploto. Zgornji sloj naj bi bil iz materiala, ki ne dovoli, da bi voda prehajala v notranjost telesa, hkrati pa bi zadrževala toploto navznoter. Ponavadi so to posebni jadralske obleke, ki so sestavljeni iz dveh delov, hlače in zgornje jakne. Same hlače pa segajo nad trebuh, saj tako lažje ohranijo toploto. V primeru, da je zunaj zelo mrzlo oziroma močno piha pa je pametno obleči še vmesni sloj iz flisa, ki nas dodatno greje.


Za na jadrnico se priporoča samo športna obutev. Tako na primer na jadrnico ne spadajo visoke pete in drugi manj stabilni čevlji. Lahko pa imamo obute različne športne čevlje. Za jadranje v slabših razmerah pa se priporoča škornje prilagojene jadrnici in jadralcem.
Na jadrnico pa je potrebno vedno vzeti dodatna oblačila, predvsem za primere, ko se kaj zmoči oziroma se zgodi kaj nepredvidljivega. Poskrbite najprej, da se boste dobro počutili z primernimi oblačili in vas kasneje ne bo nič zmotilo pri jadranju

Ni komentarjev:

Objavite komentar