torek, 25. januar 2011

Sidriranje jadrnice

Pravo jadranje ni jadranje z jadrnico od marina do marine oziroma po pristaniščih. Pravo jadranje predstavlja stik z naravo in ni prenočitev v popularni marini. Pravi jadralci najraje sidrajo v kakšnem mirnem zalivu. Preden se odpravite sidrat, posebej v primeru, da boste sidrirali čez noč je dobro preveriti kakšna je vremenska napoved za čez dan in kakšna bo za čez noč. Na podlagi teh podatkov pa lahko izberete zaliv, ki je v primeru predvidenih vetrvo bolj varen. Za začetnike se odsvetuje sidriranje jadrnice v času, ko so močnejši valovi.




Ko izberete zaliv je potrebno preveriti kje vse lahko sidrirate v tem zalivu. Na zemljevidu ali na modernejših GPS napravah je potrebno preveriti, da ni slučajno kje podvodnega kabla oziroma kakšnih drugih podvodnih cevi, ki bi jih lahko naše sidro poškodovalo. Preveriti moramo tudi globino zaliva in kakšna so tla, da ugotovimo kje bi lahko sidrirali. Najboljša podlaga je trdna podlaga, sledi pesek, mivka in šele na koncu trava. Trave se čim bolj izogibajte, ker sidro ponavadi ne prime v travi. V mivki in pesku pa sidrirajte samo ob mirni noči.

Preverite tudi globino, saj ne smete sidrirati na mestu, ki je globje od tretjine dolžine verige vašega sidra. Pametno je preveriti, sosednje jadrnic, ki so že zasidrane v primeru, da ne bomo preblizu njih, predvideti je potrebno tudi spremembo vetra, kar pa lahko sosedno jadrnico kmalu približa, posebej če smo spustili različne dolžine sidra.

Ni komentarjev:

Objavite komentar