nedelja, 26. december 2010

Destinacije za najem jadrnic

Jadranje je popularen način sprostitve in nudi veliko adrenalinski užitkov. Ker pa jadranje nudi raziskovanje novih in še nezanih plaž, bi rad predstavil še druge lokacije za jadranje. Svetovno popularne lokacije so na primer na Tajskem, Sejšeli, Kuba, Karibi in Kanarski otoki.

Večina od teh držav ni tako razvita, kar se pozna tudi pri jadrnicah in opremi na jadrnici. Pred najemom jadrnice na teh odaljenih lokacijah se je pametno pozanimati v kakšnem stanju je jadrnica, koliko je stara in če so še kakšni skriti pogoji. Bolj nerazvite države kot so več verjetnosti je tudi za morske pirate. Pa naj gre to za male čolne s par razbojniki z noži oziroma bolj organizirane družbe na hitrejših plovilih. Jadralci na jadrnici predstavljajo za njih lahek plen, saj morajo imeti denar za celo odpravo shranjen nekje na jadrnici. V vsakem primeru previdnost ni nikoli odveč.

Vsekakor pa se bolj priporoča jadranje po sredozemskem morju. Sredozemske morje je s strani Evropske Unije precej bolj nadzorovano in se vam kaj takega ne more zgoditi. Jadrnico pa lahko najamete poleg Jadranskega morja v Grčiji, Malti, Španiji, Italiji Turčiji...
Nam najbližje je poleg Hrvaške še Grčija. Grčija je popularna država za jadranje predvsem zaradi velikega števila otokov in zelo čiste vode. Marine in ostala infrastruktura so precej dobro razvite vendar se lahko primerjajo s Hrvaško.
Podobno je tudi s Španijo, ki je zanimiva predvsem zaradi otokov Malorke, Menorke in Ibize. Te ponujajo širok spekter plaž: Ibiza za zabavo, Menorka - samotne plaže, Malorka pa nekaj vmes.
Turčija nima toliko otokov je pa zanimiva zaradi plaž na celini. Infrastruktura tukaj ni tako dobro razvita in je potrebno nakupiti zaloge za daljša potovanja.
Otok Malta je znan predvsem po kamnitih plažah, za jadrnice pa je kar v redu poskrbljeno. Če želimo priti do drugih otokov nas pa čaka kar nekaj jadranja in se priporoča izkušnje.
Zanimivo je raziskovanje drugih držav in njihovih plaž na jadrnici. Se pa turisti po vseh teh jadralskih ekspedicijah vseeno radi vrnejo v domače vode in zapljujejo po obali hrvaške.