ponedeljek, 17. januar 2011

Kulinarika z Jadrnice

Redko se najde človek, ki mu je vseeno kaj je. In podobno je tako tudi na jadrnici, kjer pa smo omejeni z malo manjšo kuhinjo, vsaj tako je na srednje velikih jadrnicah, med tem, ko manjše jadrnice kuhinje sploh nimajo. Večje jadrnice pa imajo kuhinjo primerljivo manjšim kuhinjam v stanovanju.
Problem nastane pri sestavi jedilnika. Veliko je zgodb, kjer se odpravi skupina jadrat in planira, kako bodo med in po plovbi ujeli kakšno ribo za kosilo ali večerjo. Ker so to v večini neizkušeni ribiči, se redko zgodi, da ujamejo ribo. Tako ostane samo improvizacija v kuhinji s hrano iz konzerve. Lahko pa seveda kupimo sveže ribe, če ustanemo dovolj zgodaj in nam ribič ne pobegne.


Imeli pa smo tudi že izkušnjo, ko smo prišli v trgovino na manjšem hrvaškem otoku tam pa ni bilo več kruha. Res, da nismo bili pretirano zgodni vendar kruh bi pričakovali tja do dvanajstih. Prijazna prodajalka nam je ponudila kvas in moko. Sledil je malo daljši postanek in peka kruha. Glede na to, da je v jadrnici plinska pečica, nam je kruh kar dobro ratal. Naredili smo dva: "navadnega" in drugega z lešniki in rozinami. Kruh je bil tako popularen, da smo naslendji dan raje pojedli "domačega" kot pa tistega iz trgovine, čeprav je bil v nasprotju z našim svež.
Predlagam vam, da kdaj tudi zgodaj vstanete in kupite ribo ali školjke, saj pridejo super v rižoti. Nič drugega pa ni okusneje kot res sveža riba. Glede testenin pa predlagam čim bolj raznovrstne omake, da ne boste tudi na jadrnici jedli podobnih jedi kot doma.

Ni komentarjev:

Objavite komentar