sreda, 17. julij 2013

Tečaji jadranja za začetnike

Komu so namenjeni tečaji jadranja za začetnike 

Tečaji jadranja v povprečju trajajo od 2 do 5 dni in so namenjeni vsem tistim, ki jim jadranje predstavlja sproščujoč način preživljanja prostega časa in priložnost za rekreacijo. Predznanje načeloma ni potrebno, razen če je to v ponudbi izrecno navedeno. Seveda pa bo proces potekal precej lažje, če se boste pred tečajem seznanili vsaj z osnovnimi izrazi, povezanimi z jadranjem. Obstaja tudi možnost individualnih inštrukcij za lastnike jadrnic in njihove bližnje, za kar je potreben poseben dogovor z jadralno šolo. Po osvojenih osnovnih znanjih se lahko odločite tudi za nadaljevalni tečaj, s pomočjo katerega boste nadgradili na novo pridobljene izkušnje. Na ta način se boste na prvo samostojno jadranje podali precej bolj samozavestni in pripravljeni na različne dogodivščine.


Ponudniki in cene 

Ponudba začetnih tečajev jadranja je izjemno bogata – praktično vsi ponudniki najema jadrnice organizirajo tudi tečaje, prilagojene različnim stopnjam znanja udeležencev. Za dvodnevni začetni tečaj boste v povprečju odšteli slabih 150 evrov. Cena vsebuje vso potrebno opremo, običajno pa tudi malico in pijačo na morju. Imejte v mislih, da najbolj ugodna ponudba ni vedno tudi najbolj kvalitetna. Prepričajte se, da ima ponudnik ustrezne reference in da so zaposleni inštruktorji dovolj usposobljeni, saj boste le tako pridobili ustrezna znanja.


Pridobljena znanja

Cilj začetnega tečaja jadranja je udeležence seznaniti z zgradbo in delovanjem jadrnice, z vremenskimi pogoji, ki so potrebni za varno jadranje, jih informirati o ustreznih oblačilih za jadranje, potrebni opremi ter o telesni pripravljenosti članov posadke. Seveda pa tečaji ne zajemajo zgolj teoretičnih znanj, temveč se boste lahko prvič podali na čisto pravo jadranje v družbi inštruktorja in običajno še dveh drugih udeležencev. Ko bo inštruktor ocenil, da je vaše znanje zadostno, vam bo prepustil upravljanje jadrnice in vas spremljal iz gumenjaka. Tako boste lahko preizkusili svoje sposobnosti, a bo hkrati poskrbljeno za varnost v primeru nepričakovanih zapletov.


Ni komentarjev:

Objavite komentar