sreda, 2. februar 2011

Uporaba radarja na jadrnici

Poleg modernih naprav kot so GPS in ostali merilci imajo nekatere jadrnice tudi radar. Taki radarji so namenjeni navigaciji in preprečitvi trčenja, ponoči v megli in tudi podnevi. Deluje po principu oddajanja radijskih valov in ugotovi glede na zamik med odbojem kako daleč je samo plovilo ali kopno od jadrnice. Azimut določenega odboja določa kje je objekt, glede na to kako je obrnjena antena ali skener.

Na zaslonu vidimo radarsko sliko, kjer je jadrnica prikazana v sredini zaslona, ostala plovila in kopno pa so prikazani naokoli in se premikajo glede na našo plovbo. Se pravi, ko jadrnica plove smo mi še vedno na sredini ostali predmeti okoli nas pa se premikajo (čeprav so lahko v resnici na mestu - primer: kopno).



Radar je pametno kombinirati z uporabo karte oziroma GPSa. Radarska slika obale je lahko tudi varljiva, saj neravna obala zmede radar in primaže medlo sliko, ki pa nam ni v pomoč pri navigaciji. Nekateri sistemi omogočajo povezavo radarja z GPSom oziroma. Pomembno je še vedeti, da so po večini svetilniki in večje boje opremljene z materiali, ki omogočajo večjo odbojnost in tako vidnost na radarskem zaslonu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar