petek, 4. februar 2011

Preprečevanje trčenja

Vsak pomorščak in vsak jadralec mora opraviti izpit za voditelja čolna in se tako spoznati in v praksi tudi poznati mednarodna pravila in predpise prepričevanja trčenja, ki se ne nanašajo samo na jadrnice ampak na vsa plovila na odprtem morju in v obalnih vodah. Verjetnost, da bomo trčili je  takrat ko se azimut drugega plovila ali kopnega ne spreminja. Najlažje preverimo azimut, tako da primerjamo položaj druge jadrnice z elementom na jadrnici. Če se druga jadrnica ne bo pomaknila bistveno stran iz tega elementa na jadrnici in se nam približuje, obstaja velika verjetnost, da bomo trčili.

Preprečiti moramo trčenje pravočasno in to z odločno spremembo smerjo pokazati drugi jadrnici. To moramo pokazati tako, da bo naša nova smer jasno razvidna iz naših dejanj.



Motorno plovilo se mora izogibati jadrnici, jadrnica se mora izogibati čolnu na vesla in le-to se mora izogibati plavalcem. V primeru, da jadramo v ožjem predelu moramo paziti na večja plovila - velikanske ladje. Takim ladjam ne smemo zapeljati na njihovo prometno pot, saj se nam v ozkih predelih ne more izogniti.
V primeru trčenja dveh jadrnic, se vedno odmakne tista, ki ima veter z leve (v primeru, da obe jadrata). Če imata obe jadrnice veter z iste strani se odmakne tista iz privetrne strani. V primeru, da jadrnica prehiteva drugo, se mora jadrnica, ki prehiteva izogniti prvi in le-te ne sme ovirati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar