nedelja, 20. februar 2011

Brodolom jadrnice - kaj storiti?

Tega si noben jadralec ne želi. Lahko pa se vedno zgodi. In kot je splošno znano je vedno dobro biti pripravljen in pričakovati nepričakovano. Ko se začnejo težave je potrebno upoštevati prvo pravilo, ki se glasi brez panike. Vse stvari, ki jih delate dobro premislite, da ne se bo še bolj poslabšalo stanje jadrnice.
Preverite in ocenite situacijo. Se je jadrnica prevrnila, se je predrlo dno ali je jadrnica nasedla na dno. V primeru, da je vašo jadrnico prevrnil močan veter, sprostite ali zmanjšate jadra. Kobilica bo poskrbela za ostalo, da se jadrnica postavi spet pokonci. Manjše jadrnice imajo manjše kobilice, ki ne zadoščajo poravnanje jadrnice. V takih primerih je potrebno pomagati jadrnici, da se obrne nazaj tako, da stopimo na kobilico.

Če se je predrlo dno jadrnice je čim prej potrebno zatesniti luknjo in prižgati vodno črpalko. Potrebno je oceniti ali bi premik jadrnice povzročil še hitrejši potop. Hkrati pa poklicati na pomoč preko VHF radia na kanal 16. Na tem kanalu lahko stopiti v kontakt z jadrnicami v bližini, kapetaniji in policiji.



V primeru, da z jadrnico nasedete preverite najprej ali ste nasedli v času plime ali oseke. Ta podatek je pomemben, ker v primeru, da ste nasedli v času oseke, samo počakate, da pride plima in že boste lahko izpluli. Seveda je tudi tukaj potrebno preveriti, da ni poškodovano dno in da voda ne vdira v notranjost jadrnice.

V Jadranskem morju pa patruljira tudi organizacija Emergensea. Emergensea je podjetje zasnovano kot nek vodni AMZS za jadrnice. V primeru, da imate probleme z jadrnico oziroma potrebujete kakršnokoli pomoč drugega plovila, lahko kontaktirate Emergensea in že vam bodo priskočili na pomoč. Lahko vam dostavijo rezervni del, povlečejo do marine, popravijo jadrnico ali pomagajo pri brodolomu jadrnice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar