četrtek, 2. december 2010

Nesmiselnost nakupa in smiselnost najema

Nakup nove jadrnice stane podobno kot nakup stanovanja. To je precej visok znesek, ki ga redki namenijo za jadrnico, posebej ker je to vlaganje v premičnino, ki lahko kar kmalu zastara. Jadrnica, ki je stara več kot 10 let je tako rekoč že precej stara in bi za njo dobili občutno manj denarja kot smo ga namenili za novo jadrnico. Je pa res, da je to jadrnica, ki pripada samo nam in da se z njo vozimo samo mi in osebe, ki jim mi posodimo jadrnico, se pravi, da jim zaupamo.

Nas pa po registraciji plovila čakajo še kar veliki stroški. Nove jadrnice je potrebno pripeljati iz tovarne v domače pristanišče, kar stane precej denarja. Nato se začnejo stroški, kot so zavarovanje, registracija in različne letne takse za plovbe, ki jih je potrebno plačevati za vsako državo.

Letni strošek, ki ga ne smemo pozabiti, je privez v pristanišču, ki se ponavadi giblje med 4.000 - 10.000 evri na leto. Lahko pa to zmanjšamo in organiziramo hrambo jadrnice na suhem, čez zimo vendar predstavlja to precej zapleten proces (dvig, zimska hramba, prevoz...). 
Ker se jadrnica stara in na njo čez celo leto vpliva slana voda in sonce, začnejo določeni materiali razpadati. Zato je obvezno jadrnico vsake toliko časa dvigniti na suho in celotno površino, ki je v vodi očistiti in pobrusiti. Na čisto površino pa na novo pobarvati s premazom proti algam. Različne dele, ki so že prepereli pa zamenjati.

Zakaj se potem raje ne odločimo za najem jadrnice? Vam razlog, da je neka stvar samo vaša res tako močno pomeni, da ste pripravljeni denar vlagati v nekaj kar v večini uporabljate samo nekaj tednov na leto?
Najem jadrnice je veliko bolj smiseln od nakupa. Podjetja poskrbijo za vse zgoraj omenjene stroške, vi pa plačate samo vsoto "najema". Ki pa je občutno nižja kot, če bi jadrnico kupili. Poleg tega vam pa jadrnica ne dela, nikakršnih problemov z oskrbo, ko niste na njej.

Ni komentarjev:

Objavite komentar